Blog Post

Privacy Policy voor thuis

Joris van de Weerd • mei 28, 2018

"Mijn deur zal staat altijd voor je open!" Het klinkt zo mooi. Bij een relatie die net over is, een vriendschap die op een laag pitje is komen te staan, bij een familielid in moeilijkheden… Al snel zeg je in een poging tot mildheid en harmonie dat je jouw deur altijd voor die persoon open zal laten. Maar klopt dat ook? Kan je je integriteit behouden en je belofte waarmaken?

Na de laatste keer dat ik het zelf zei heb ik me grondig afgevraagd wat ik er nou eigenlijk mee bedoelde. En de conclusie: nee, mijn deur staat niet altijd open. Maar ik kan wel beloven dat ik mijn voordeurbel altijd zal blijven horen. Met andere woorden: de tijd dat je zo maar in en uit m’n leven kon stappen is voorbij. Want de deur is dicht. Maar ik zal altijd luisteren wanneer je bij me aanbelt. Graag op een manier die ik prettig vind.
Dus als je op de deur gaat bonken, of aan de brievenbus gaat lopen klepperen zal ik niet voor je opendoen. Maar via mijn deurbel maak je contact in een door mij gekozen toon en klank. En dan zal ik graag naar je luisteren, en m'n best doen om weer aan tafel te kunnen met elkaar.

Nu de Europese regelgeving (AVG) ons dwingt om zorgvuldiger met ons privacybeleid om te gaan is het ook hoog tijd om eens goed te kijken naar wat je met jouw privacy in huis kunt doen. Hier is een aanzet voor jouw persoonlijke privacy beleid thuis.

1 Voordeur­­
Hier wil je een mooie balans tussen herkenbaarheid (wie wonen hier, en wat voor persoonlijkheid hebben de bewoners?), verwelkoming (een lage drempel voor positieve vibes) en selectie (de bewoner bepaalt wie wel en wie niet, en daar wordt niet over gediscussieerd)!

1 .1 Werk met verschillende stijlen en kleuren in naambordjes, deurbellen, verlichting en versiering. Kleine subtiele veranderingen kunnen al voor veel extra persoonlijkheid zorgen, en toch je privacy garanderen. Gebruik je standaard een fake naam voor je internetbestellingen, maak het de postbode makkelijk en zet deze ook op je naamplaatje.

1.2 Heb je ruimte om planten bij je voordeur te zetten, probeer dan zo veel mogelijk symmetrie aan te brengen, dit versterkt je natuurlijke overwicht en status. Denk wel goed na over het soort planten. Natuurlijk ben je gebonden aan de hoeveelheid licht etc. voor je keuze, maar een statige buxus zegt iets anders dan een Engelse stokroos of een doorgekweekte Hollandse olijf.

1.3 Ook met een deurkrans (al dan niet seizoensgebonden) kan je een duidelijk statement maken. Zelf spray ik regelmatig parfum in de deurkrans. Mensen die me kennen voelen zich op die manier bij de voordeur al in mijn wereld, zonder dat het iets over mij persoonlijk zegt aan onbekenden!

2 Toilet
Een van de lastigste dingen in (kleine) Nederlandse huizen is de locatie van toilet en/of badkamer. Niet zelden zie je dat een toilet in de badkamer zit, en gasten dus automatisch ook dat domein moeten betreden. Of dat een toilet akelig dicht bij een keuken is geplaatst (lekker praktisch voor de loodgieter, maar een drama voor decorum). De een is er natuurlijk gevoeliger voor dan de ander. Maar als je wilt kun je met deze tips je eigen privacybeleid een beetje aanscherpen.

2.1 Het helpt om echt een duidelijke scheiding te maken. Het klinkt misschien overbodig, maar (te) vaak zie je nog slecht sluitende deuren en sloten. Of te grote ramen, te transparant melkglas etc. Het toilet is energetisch de plek van afscheiden en loslaten. Wat laat je hierover zien aan je gasten? Ben je daarin heel makkelijk, of heb je er moeite mee?

2.2 Probeer te zorgen voor een duidelijke geluidsisolatie tussen de vertrekken. Is dat praktisch niet mogelijk, zoek dan een toevlucht in camouflage. Ik zag ooit eens bij een klant een speeldoosje op het toilet. Dat was een eenvoudige en vrolijke manier voor de gasten om een tijdelijk geluidsgordijn op te trekken. Je kunt zelfs met verschillende muziekjes een statement maken.

2.3 Privacy vergroot je ook door een unieke sfeer van afleiding te creëren waar gasten zelf invulling aan kunnen geven. Familiefoto’s brengen namelijk de aandacht naar intieme momenten van de bewoners. Net zoals verjaardagskalenders vaak vragen oproepen wie er nou precies tot de inner circle behoren. Op een moment dat gasten juist even in afzondering willen zijn is die combinatie dus enigszins vervreemdend (ik maak me hier zelf trouwens ook schuldig aan).

2.4 Wanneer je wat meer abstracte invulling geeft door bijvoorbeeld landschapsprenten, wisdom quotes, reismemorabilia, kunst etc. , dan ontstaat er een groter gevoel van behaaglijkheid. Maar zelfs een mooi stijlvol grafisch behang kan al een oplossing bieden.

2.4 Killing voor een gevoel van privacy is een compleet steriele omgeving. Witte tegels, overbelichting en een flacon glorix geven direct het gevoel dat je er niet mag zijn, en dat wat je er doet zo snel mogelijk gedesinfecteerd (ook symbolisch) moet worden.

3. Badkamer
Letterlijk is dit het vertrek van 'dicht op je huid zitten'. Bij uitstek dus een plek om een duidelijk privacybeleid te voeren. Zeker als je samenwoont en/of kinderen hebt.

3.1 Waar je op een toilet eerder naar wat afleiding zoekt, is een badkamer juist een goede plek voor verbinding met jezelf. Houdt de plek dus sereen en rustig, en zorg ervoor dat alles gericht is op jezelf, hier en nu. Een klein voorbeeld: toilettassen voor op reis kun je beter in je koffers bewaren.

3.2 Planten zorgen voor een rustgevende en neutraliserende werking in een badkamer. Dus goed voor het gevoel van privacy wanner je de badkamer met meerderen deelt.

3.3 Heb je vaak 's ochtends weinig tijd, zorg dan dat je makkelijk een ritueel kunt inbouwen door een goede organisatie van je spullen. Claim de tijd die je daarvoor nodig hebt, zonder onderbroken te worden. Beter 10 minuten mindfull effectief dan 20 minuten in-en-uit.

3.4 Wat zijn überhaupt bij jou de regels m.b.t. het delen van de badkamer? In sommige gezinnen geldt de heilige policy dat er niet op de badkamerdeur geklopt, geen vragen door die deur geschreeuwd, en zéker niet opgejaagd mag worden. En/of dat je elkaar altijd even laat weten wanneer de badkamer weer vrij is voor het volgende gebruik. Ik heb ook weleens een zandloper buiten en binnen de badkamer zien hangen. Zo kan er nooit onenigheid zijn over de gespendeerde tijd.

3.4.2 In andere gezinnen geldt meer een opendeur-beleid. Het is maar waar je je fijn bij voelt.

3.5 Ook hier kan muziek je helpen om je eigen cocon te creëren. Maar zet je een nieuwszender op, dan laat je de hele wereld binnenkomen, en haalt je dit weg bij het contact met jezelf. Dit is als het ware een zelfgecreëerde schending van je eigen privacy.

4. Woonkamer
Je zou misschien denken dat dit de laatste plek in huis is om het over privacy te hebben. Maar let op! Hoewel deze ruimte bij uitstek geschikt is om veel met elkaar te willen delen, is het belangrijk om eens na te denken wat je precies deelt, hoe en waarom.

4.1 Foto's van familie en vrienden. Eerlijk, heb jij iedereen die daarop staat gevraagd of ze het OK vinden dat je juist deze foto van ze in een lijstje hebt? Ik niet! Maar eigenlijk is het wel zo charmant om dat te doen.

4.2 Het bekende citaat van Alice Roosevelt "If you don't have anything nice to say about anyone, come sit next to me" zie je weleens op kussentjes geprint. Grappig, maar wat is werkelijk jouw policy over roddelen? Is alles wat er op jouw bank gedeeld wordt met elkaar veilig binnen de muren van je woonkamer? Hoe maak je dit kenbaar aan je gasten?

4.3 Communicatie van huisregels was een tijdje populair middels grote muurstickers. Die trend lijkt weer passé, maar de essentie ervan is voor veel mensen overeind gebleven. Er zijn nog steeds talloze creatieve oplossingen om de regels van het gezin / de bewoner kenbaar te maken. Met citaatposters, met praatstokken, met 'shut-up belletjes', met eierwekkertjes, met stilgezette klokken(of Zwitserse precisieklokken), (religieuze)symbolen, icoon portretten, boekkaften, ingelijste lp-hoezen, en ga zo maar door. Waar sta je voor?

5. TLC - tafels, laden en closets
We hebben allemaal van die plekken waar je de dingen zich verzamelen die je liever voor jezelf houdt. De reden daarvoor doet er niet toe. Jouw huis, jij bepaalt wat voor jou gevoelig is. Daar is geen uitleg voor nodig. En toch maak ik nog zo vaak mee dat het zelfs in je eigen huis lastig is om je privacy te bewaken. Want vooral moeders en schoonmoeders schijnen van nature een enorme blinde vlek te hebben op dit gebied. Je kan het ze bijna niet kwalijk nemen, maar bescherm het met TLC.

5.1 Het afleidingstafeletje. Voor zeer neuzige bezoekers die frequent komen is het handig om een tafeltje in te ruimen met schijnbaar gevoelige dingen. Schijnbaar, want het zijn precies de dingen waar jij je niet zo druk
om maakt! Oud nieuws, fake nieuws, no nieuws. Alles om de nieuwsgierigen voor het lapje te houden.

5.2 Hoe vaak je ze het ook vraagt om niet te doen, sommige mensen (moeders) willen heel graag de was wegvouwen, je administratie bijwerken, je keukenindeling omgooien, en je nachtkastje voor je uitruimen. NIET FIJN! Gelukkig zijn de meeste moeders niet zo handig met de IKEA kindersluitingen van tegenwoordig. Het is maar een idee.

5.3 Markeer - markeer - markeer, het klinkt heel kinderachtig, en toch blijkt het ook in volwassen relaties keer op keer mega-effectief. Ook als je het fijn vind om je hele leven met elkaar te delen, dan kun je er voor kiezen om toch een aantal dingen voor jezelf te houden. Met de manier waarop je je markeringen aanbrengt kun je je eigen privacybeleid extra persoonlijk maken, en kracht bijzetten.


huis zoom sessie lockdown feng shui holistik
door De Huisluisteraar 23 jan., 2021
Vraagje: tijdens het Zoomen kijk je dan alleen naar de gezichten van de mensen in de Zoom? Nee toch? We krijgen nu namelijk als nooit te voren dé kans om eens lekker binnen te gluren bij leidinggevenden, collega’s, schooljuffen, vrienden-van-vrienden, en zelfs BN’ers en celebrities. En wat we te zien krijgen draagt bij aan het beeld dat we van al deze mensen hebben. Andersom is het ook zo. Want schrokken we eerst alleen nog van hoe we op de cam overkwamen, nu is het totaalbeeld ineens belangrijk (foto-achtergronden kunnen echt niet meer!). En dus bestelden we eerst massaal allerlei chatlights en microfoons om toch een professioneel beeld van onszelf neer te zetten. Tegenwoordig proberen we een beetje onwennig ook onze Zoom-omgeving te professionaliseren. Opmerkingen als: “Wat een rommelige werkkamer.” “Hey, dat boek heb ik ook gelezen!” “Eet je vanavond al weer pasta, geef je je kinderen weleens wat anders te eten?” “Grappige sokken heeft je man, doe ‘m de groeten. Hooooi Henk!” “Een hond! Aaah wat een snoepie.”, … ze beginnen een beetje oud te worden. Vast of flex, je wordt bekeken! Zoom je flexibel vanaf een laptop dan krijgen je Zoom-genoten tijdens de lockdown een aardig compleet-beeld van hoe jij leeft. Zit je altijd op dezelfde plek, dan zal die plek nog lange tijd aan jou blijven kleven in de gedachten van de mensen waar je regelmatig mee hebt gezoomd. Je ziet tegenwoordig dat er veel consulten worden gegeven in hoe je een professioneel zoom-beeld van jezelf neer kunt zetten. Slim, en vooral doen zou ik zeggen. Net als dat veel mensen ‘gepaste’ werkkleding dragen om een bepaalde veilige afstand te creëren van hun privéleven kan het soms ook verstandig te zijn om een werkbeeld van jezelf neer te zetten tijdens een zoom. Of juist weer helemaal niet! Het is maar net waar je je comfortabel bij voelt en hoe je zelf vormgeeft aan je carrière en leefstijl. Niet alleen image Weet dat waar we wonen, maar ook hoe we er wonen veel zegt over wie we in wezen zijn. Veel meer dan een oppervlakkig ‘rommelig type’, ‘gezelligheidsmens’, of ‘controle freak’. Je kunt voor een zoom-sessie je werkplek dus wel snel even opruimen en ik zou het je ook zeker adviseren (lees eens meer over opruimtips in het artikel op Holistik.nl). Maar er is nog veel meer te ontdekken. Je huis zit vol verhalen die ontsloten kunnen worden. Vooral ook jijzelf kan er ook profijt van hebben om te luisteren naar wat je huis je zegt. Doordat het je inzichten geeft in wie je bent, en waar je staat in je ontwikkeling. Dus luister je naar je huis, dan hoor je wat het leven je te zeggen heeft. Thuiskantoor Een thuiswerkplek bijvoorbeeld (lees de blog ). Of deze nou even tijdelijk is ingericht vanwege corona, of ingericht als een langgekoesterde wens om zelfstandige te worden. Ik hoor tegenwoordig heel vaak mensen verzuchten: het komt niet lekker van de grond met mijn werk. Of ‘alles gaat zo moeizaam, ik ben aan het eind van de dag doodmoe.’ En het tegenovergestelde kom ik ook tegen. Mensen voor wie het allemaal veel te snel gaat, en zichzelf verliezen in de opdrachten en het vele werk. Vanuit een Feng Shui oogpunt zou je naar zo’n werkplek kunnen kijken en bijvoorbeeld adviseren om het bureau een kwartslag te draaien. Of om een cool visionboard op te hangen op een lekker prominente plek. Maar in mijn ervaring ben je er daar niet mee. Zonder inzicht in het achterliggende probleem gaat je carrière daarmee niet de gewenste flow krijgen. Mijn vraag is altijd: waarom staat dat bureau nu al niet een kwartslag gedraaid, of hangt er geen visionboard? En je huis heeft daar altijd een antwoord op! Antwoorden in jezelf Dit zijn trouwens antwoorden die je prima in jezelf kunt vinden. Sterker nog, het zíjn de antwoorden van jezelf. En je kan ze prima horen. Als je maar weet hoe je moet luisteren. Net als met dromen kun je vaak namelijk heel goed de betekenis zelf ontdekken. Want het gaat altijd om jouw eigen persoonlijke waarheid. Zelf ben ik een tijd lang lid geweest van de oudste dromenclub van New York, waar heel kundige (en soms professionele) leden elkaar hielpen bij het ontrafelen van droombetekenissen. Dat was pure magie, maar tegelijkertijd ook heel realistisch. Natuurlijk helpt het als je een goed droomwoordenboek hebt. Maar ik heb geleerd dat een droom waarin je kunt vliegen, naakt op het schoolplein staat, of verdrinkt krijgt pas echt betekenis als je ‘m kunt reflecteren aan je persoonlijke situatie. Deurbel: een holistisch plaatje Met je huis is het niet anders. De betekenis van 1001 dingen in je huis hangt altijd af van de bewoners en waar zij staan in hun persoonlijke ontwikkeling. Een kapotte deurbel bijvoorbeeld. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je je afsluit van de buitenwereld, maar het kan tegelijkertijd heel veel onderliggende waarde hebben. Ik geeft dit voorbeeld al heel lang en heel vaak. Maar onlangs ben ik zelf verhuisd en wat blijkt: de deurbel van mijn vorige huis was vanaf dag 1 kapot en ben er (on)bewust nooit aan toegekomen om ‘m te vervangen. Zelfs niet na eindeloze gamma-bezoeken om te luisteren naar wat ik de mooiste belklank vind. Ja, natuurlijk had het bij mij wel degelijk betekenis! Maar ik wilde het gewoon niet zien, en ik wilde er ook niet aan. Nu ik er met een veilig afstandje naar kijk valt ineens alles op z’n plek. Zo suf! Oplaadplek en meer Het zit in de menselijke geest dat we huizen nodig hebben om ons er aan te herinneren wat belangrijk voor ons is. Daarvoor gebruiken we de muren, daken, deuren, meubels, vloeren, deurknoppen, verfpotten, kunst, verzamelingen etc. om het geheel ‘thuis’ te noemen. Bewust stoppen we heel veel (de een iets meer dan de ander) moeite in ons huis om aan de buitenwereld te laten zien wie we zijn. Maar onbewust doen we dit dus ook om onszelf eraan te herinneren op welk punt in ons leven we ons bevinden. Het huis is dus niet alleen een schuilplaats en oplaadplek om bij te komen van een stressvol leven, het geeft ons identiteit. In dit filmpje van The School of Life leggen ze heel goed uit hoe dat werkt. Uiterlijk & innerlijk Je kunt je huis dus op twee manieren laten spreken. Ten eerste als expressie van hoe je overkomt op anderen. Heel interessant om daar tijdens de lockdown en het vele zoomen rekening mee te houden. Het kan zeker de investering waard zijn om er eens een professionele consulent bij in te schakelen. Bijvoorbeeld image builder Ellen van Os . En ten tweede kan je huis je veel vertellen over je innerlijke processen en hoe je de volgende stap in je eigen ontwikkeling kunt zetten. Met een eenvoudige Quick Scan bijvoorbeeld. Daar valt vaak al heel veel uit op te maken! Zo helpt je huis je niet alleen te laten zien wie je bent, maar kan je thuis je ook helpen te worden wie je wilt zijn. Speciaal in de lockdown-periode is er de Huisluister Quick Scan. Eenvoudig en veilig via de app! Stuur je hulpvraag over jou persoonlijke ontwikkeling samen met foto’s en/of filmpjes van je huis en ontvang een ingesproken verslag van wat jou huis je te vertellen heeft over jouw leven. Meer informatie: www.huisluisteraar.nl Direct appen: (06) 1819 0606
Huisluisteraar blog kantoor aan huis joris van de weerd burnout
door Joris van de Weerd / De Huisluisteraar 13 jan., 2020
Voor jezelf beginnen na een burn-out. Wat zegt je thuiskantoor daarover? Huisluisteren: laat je huis je vertellen welke verhalen jij jezelf vertelt.
huisluisteren marie kondo joris van de  weerd burn out opruimen
door Joris van de Weerd 09 mrt., 2019
Opruimen in je huis betekent dat je ook iets opruimt in je leven. In dit artikel geef ik als Huisluisteraar een waardevolle verdieping op de inzichten van de Japanse opruimguru Marie Kondo. En deel ik 5 praktische tips voor een effectieve lente schoonmaak.
door Joris van de Weerd 13 jan., 2019
Een van de meest extreme en onprettige ervaringen van Me-Time kan zijn wanneer je na een scheiding of ongewenst ontslag alleen in je (nieuwe) huis zit. “Alsof de muren op je afkomen”, hoor je mensen dan vaak zeggen. Maar wanneer je er in het begin al heel bewust mee omgaat, dan kan je huis je ook helpen om de kwaliteit van Me-Time in je huis enorm te verbeteren.
door Joris van de Weerd 22 dec., 2018
5 misverstanden over goede energie en het perfecte huis die je zelf kunt tackelen.
door Joris van de Weerd 28 okt., 2018
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar waar geef je je aandacht precies aan? Onbewust kan dat wel eens op iets heel anders zijn dan dat je eigenlijk denkt. Met alle gevolgen van dien. Je huis kan je helpen om te ontdekken waar jouw onbewuste aandacht weglekt. Dus laat je huis spreken, en hoor wat het leven je zegt!Je huis lijkt een redelijk statisch geheel. Met onvermurwbare muren, vloer en plafond. Maar hoe je er in leeft, dat is behoorlijk organisch. En met een beetje goed opletten kun je
door Joris van de Weerd 11 apr., 2018
Inleven is een van de belangrijkste aspecten van mijn werk als Huisluisteraar. Ik was dan ook extra vereerd om terug te horen dat ik juist datgene had gezegd, dat wat een dochter haar moeder altijd al had proberen duidelijk te maken. Vooral omdat de dochter pas vijf jaar oud was. De oorspronkelijke hulpvraag van de cliënt ging niet over haar dochter. Maar in de kinderkamer bleek juist wél een belangrijke sleutel tot inzicht te liggen. In dit geval bij een zeer beladen situatie.Een huis vol
door Joris van de Weerd 06 apr., 2018
De eerste vraag die ik graag inzet wanneer mensen me hun problemen voorleggen. “Huh? Wat zegt je huis? Wat bedoel je daar mee?” Nou, heel simpel: als je al een tijdje een wens of een worsteling hebt in je leven, en het lukt je maar niet om er een doorbraak in te krijgen, heb je dan weleens goed naar je huis geluisterd? Je huis is namelijk een heel zuivere reflectie van jezelf. En bevat daarmee een schat aan informatie.Groei in huisStel je voor: je hebt een heerlijk huis, waarin je je helemaal
door Joris van de Weerd 28 feb., 2018
Hoe kan een lente schoonmaak je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling? In alle opzichten is de lenteschoonmaak bedoeld om ruimte te bieden aan nieuwe groei. En daarmee vernieuwing in je eigen leven te supporten. Het is belangrijk dat tijdens het schoonmaken daar de focus ligt. Blijf visualiseren wat je wél wilt, en niet wat je niet (meer) wilt.
door Joris van de Weerd 10 okt., 2009
Ook mensen bij wie het leven voor de wind lijkt te gaan ondervinden weleens tegenslag. Een tegenslag die zich niet zelden vertaalt op bizarre plekken in je huis. De herfst is een goede tijd voor iedereen om je eigen woonomgeving eens onder de loep te nemen. Niet alleen is dat goed voor de flow in je huis; grote kans dat ook je leven er een flinke boost van krijgt.Zo weet ook Erik Liberman, oprichter van Less is More, Clutter Elimination and ProfessionalOrganization. Een bedrijf in Los Angeles en
Meer posts
Share by: