Blog Post

De nachtmerries van een dochter

Joris van de Weerd • apr. 11, 2018

Inleven is een van de belangrijkste aspecten van mijn werk als Huisluisteraar. Ik was dan ook extra vereerd om terug te horen dat ik juist datgene had gezegd, dat wat een dochter haar moeder altijd al had proberen duidelijk te maken. Vooral omdat de dochter pas vijf jaar oud was. De oorspronkelijke hulpvraag van de cliënt ging niet over haar dochter. Maar in de kinderkamer bleek juist wél een belangrijke sleutel tot inzicht te liggen. In dit geval bij een zeer beladen situatie.

In het gezin van de cliënt (man, dochter van 5, en stiefzonen in puberleeftijd) was door omstandigheden veel onrust en verdriet. De cliënt zelf was terminaal ziek, het werk van de man bracht veel onregelmatigheid met zich mee, de zonen woonden maar deels (en niet geheel vrijwillig) thuis. Daar kwam bij dat het gezin net was verhuisd naar een woning dichter in de buurt van familie, die in de nabije toekomst de palliatieve zorg op zich zouden gaan nemen.

Een schijnbaar normale kinderkamer

Toen we het grootste gedeelte van het huis in kaart hadden gebracht, kwamen we uiteindelijk op de slaapkamer van de dochter. Een ruime kamer met veel daglicht, een prima uitzicht en mooie meubeltjes. Verder was er veel speelgoed en een kast vol (voorlees)boeken aanwezig. Uiteraard was ook in deze kinderkamer een felle kleur prinsessen-roze overheersend. In eerste instantie dus een mooie, en ook enigszins gebruikelijke kinderkamer voor een meisje van vijf.

De moeder vertelde over haar dochter. Over wanneer, hoe en met wat ze speelde in haar kamer en vooral ook wanneer juist niet. Over hoe moeilijk het was om haar 's avonds naar bed te krijgen, en over de nachtmerries die het meisje had. Iets wat in deze omstandigheden natuurlijk goed te begrijpen was.

De ouders hadden de indeling en inrichting van de kamer bepaald. Maar het meisje had zelf ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de kleur van de gordijnen. Zelf was de moeder wel tevreden over de kamer, maar ze kreeg de indruk dat de dochter er niet echt blij mee was, dus ze stond open voor suggesties.

Als muren spreken

Wat er in de kamer te zien was – “wat het huis ons vertelde” - was dat de ouders uit liefde heel erg hun best deden om hun dochter te beschermen tegen het verdriet rondom de ziekte van de moeder. Op zich heel begrijpelijk, vooral in deze situatie. Deze dynamiek was direct te zien aan zowel de positie van het bed in de kamer, als aan de opstelling ten opzichte van de rest van de meubels. Maar in dit geval was vooral de achterliggende dynamiek achter hun bescherming van belang. Juist omdat het effect ervan een verwarrende invloed bleek te hebben op het meisje.

Het totaal aan patronen in deze kamer liet zien dat de ouders worstelden met de manier waarop ze hun dochter verder over de ziekte zouden inlichten, er wel/niet bij betrekken, er tegen beschermen etc. En zeker ook dat ze daar geen helderheid in konden vinden naar elkaar toe. Je zag dat onder andere aan de sortering van het speelgoed. Maar ook zag je het patroon van tweedeling terug in de verschillende segmenten van de kamer: het slaapgedeelte, het speelgedeelte etc. hadden allemaal duidelijke andere 'ladingen'.

De optelsom van nog andere elementen als kleur, indeling van de boekenkast etc. liet zien dat er een subtiele maar significante tweedeling gaande tussen de ouders in de benadering van de gehele ziektesituatie van de moeder. En dat die tweedeling zich onder andere uitspeelde rondom, en via de dochter. Iets dat later door de moeder werd bevestigd.

Inzicht in de dynamieken

Een ander aspect dat zich in de slaapkamer van de dochter afspeelde was dat het voor de ouders lastig was om een balans te vinden tussen wat er zich in het hier-en-nu afspeelde (en de aandacht die daarvoor nodig was), en een manier om een focus te vinden op een invulling van de nabije toekomst.

Met andere woorden: hoe zou het er voor dat meisje uit gaan zien als de moeder er dadelijk niet meer was? Ook daarin was het voor de ouders lastig om één lijn te trekken. Dit was onder andere te zien m.b.v. Feng Shui patronen (kortweg: wat staat in welke hoek, en hoe ziet dat eruit), maar werd vooral bevestigd wederom in de boekenkast. Het soort boeken (dagboeken van de geboorte etc.), de hiërarchie in de kast, en de yin/yang-verdeling (=vrouw/man) daarbinnen.


Veiligheid van abstractie

De patronen lieten zich voor mij in dit precaire geval makkelijk duiden. Maar zijn natuurlijk altijd een optelsom binnen een groter geheel. Niets heeft overal en altijd dezelfde betekenis. Het gaat om de gelaagdheid, en interactie van die informatie. Bovendien was hier een dynamiek gaande die voor veel ouders in vergelijkbare situaties wel zou kunnen gelden.

Doordat het echter in de kinderkamer van hun dochter zo helder zichtbaar was, werd de cliënt niet alleen maar bevestigd. Ze werd vooral ook uitgenodigd om er op een andere manier naar te kijken. Op een manier die het voor haar makkelijker zou maken om het met haar man te bespreken. Ze kon als het ware “het huis laten spreken”. Dus met meer afstand, en op een abstractere manier. En daarmee vooral ook zonder (ver)oordelen naar elkaar toe. De abstractie bood een mate van veiligheid.


Veranderen is kiezen

Om te beginnen hebben we natuurlijk voor de dochter gezocht naar aanpassingen die haar, en haar proces zouden ondersteunen. De belangrijkste verandering was de bewuste beslissing om deze kamer echt voor de dochter te laten. Los van de strubbelingen van haar ouders. Dus met de balansen die voor zo’n jong meisje in deze situatie belangrijk zijn. De aanpassingstips waren snel gegeven, en de veranderingen snel gedaan. Waarna de kamer voor het meisje veel beter voelde. Ze ging makkelijker slapen, en had naar eigen zeggen minder last van nachtmerries.

Dubbel effect

Een ander belangrijk aspect was het effect voor de ouders. Na dit bewustzijn zouden ze er voor kunnen kiezen om hun eigen relatiedynamieken wat meer buiten de kinderkamer te houden. Maar tegelijkertijd de kamer ook laten helpen om er dagelijks subtiel op gewezen te worden.

Elke keer als ze de kamer in stapten konden ze door de veranderingen (soms onbewust) herinnerd worden aan de meer wenselijke dynamieken binnen het gezin. Of dit gebeurd is weet ik niet. Ze zaten natuurlijk in een extreem moeilijke situatie, en bestaande patronen worden niet zo maar aangepast. Daar spelen zo veel andere aspecten ook een rol bij. En sta je binnen een relatie natuurlijk ook nooit alleen in.

Luisteren is inleven

Hoewel ik het compliment van de cliënt als eervol ervaar, heb ik natuurlijk nooit precies kunnen verwoorden wat er omging in de veelal nog onbewuste gedachten van de dochter. En wat ik heb gezegd zal ook niet heel begrijpelijk zijn geweest voor een vijfjarige kleuter. Maar door me open te stellen voor haar leefwereld, kon ik wel haar kamertje laten spreken. Ik kon er beter naar luisteren, voorbij de gangbare betekenissen van de barbies en sprookjesboeken heen kijken, en de patronen herkennen die elders in de gezinsdynamiek speelden.

Dit voorbeeld laat zien dat (onbewuste) dynamieken doorwerken in patronen in huis, en dat die patronen in huis ook weer reflecteren bij alle bewoners van dat huis. (Juist) ook bij kinderen! Het mooie is dat het de andere kant op óók kan werken. Door je huis te laten spreken kan je meer bewustzijn ontwikkelen op je onbewuste. Waarna je veel makkelijker bewustere keuzes kunt maken. Door veranderingen aan te brengen in je huis, helpt je huis je vervolgens op een persoonlijke en subtiele manier je aan deze keuzes te herinneren.

>>>>

Inmiddels is de moeder overleden. Omwille van de privacy van haar nabestaanden wordt haar naam niet genoemd.

huis zoom sessie lockdown feng shui holistik
door De Huisluisteraar 23 jan., 2021
Vraagje: tijdens het Zoomen kijk je dan alleen naar de gezichten van de mensen in de Zoom? Nee toch? We krijgen nu namelijk als nooit te voren dé kans om eens lekker binnen te gluren bij leidinggevenden, collega’s, schooljuffen, vrienden-van-vrienden, en zelfs BN’ers en celebrities. En wat we te zien krijgen draagt bij aan het beeld dat we van al deze mensen hebben. Andersom is het ook zo. Want schrokken we eerst alleen nog van hoe we op de cam overkwamen, nu is het totaalbeeld ineens belangrijk (foto-achtergronden kunnen echt niet meer!). En dus bestelden we eerst massaal allerlei chatlights en microfoons om toch een professioneel beeld van onszelf neer te zetten. Tegenwoordig proberen we een beetje onwennig ook onze Zoom-omgeving te professionaliseren. Opmerkingen als: “Wat een rommelige werkkamer.” “Hey, dat boek heb ik ook gelezen!” “Eet je vanavond al weer pasta, geef je je kinderen weleens wat anders te eten?” “Grappige sokken heeft je man, doe ‘m de groeten. Hooooi Henk!” “Een hond! Aaah wat een snoepie.”, … ze beginnen een beetje oud te worden. Vast of flex, je wordt bekeken! Zoom je flexibel vanaf een laptop dan krijgen je Zoom-genoten tijdens de lockdown een aardig compleet-beeld van hoe jij leeft. Zit je altijd op dezelfde plek, dan zal die plek nog lange tijd aan jou blijven kleven in de gedachten van de mensen waar je regelmatig mee hebt gezoomd. Je ziet tegenwoordig dat er veel consulten worden gegeven in hoe je een professioneel zoom-beeld van jezelf neer kunt zetten. Slim, en vooral doen zou ik zeggen. Net als dat veel mensen ‘gepaste’ werkkleding dragen om een bepaalde veilige afstand te creëren van hun privéleven kan het soms ook verstandig te zijn om een werkbeeld van jezelf neer te zetten tijdens een zoom. Of juist weer helemaal niet! Het is maar net waar je je comfortabel bij voelt en hoe je zelf vormgeeft aan je carrière en leefstijl. Niet alleen image Weet dat waar we wonen, maar ook hoe we er wonen veel zegt over wie we in wezen zijn. Veel meer dan een oppervlakkig ‘rommelig type’, ‘gezelligheidsmens’, of ‘controle freak’. Je kunt voor een zoom-sessie je werkplek dus wel snel even opruimen en ik zou het je ook zeker adviseren (lees eens meer over opruimtips in het artikel op Holistik.nl). Maar er is nog veel meer te ontdekken. Je huis zit vol verhalen die ontsloten kunnen worden. Vooral ook jijzelf kan er ook profijt van hebben om te luisteren naar wat je huis je zegt. Doordat het je inzichten geeft in wie je bent, en waar je staat in je ontwikkeling. Dus luister je naar je huis, dan hoor je wat het leven je te zeggen heeft. Thuiskantoor Een thuiswerkplek bijvoorbeeld (lees de blog ). Of deze nou even tijdelijk is ingericht vanwege corona, of ingericht als een langgekoesterde wens om zelfstandige te worden. Ik hoor tegenwoordig heel vaak mensen verzuchten: het komt niet lekker van de grond met mijn werk. Of ‘alles gaat zo moeizaam, ik ben aan het eind van de dag doodmoe.’ En het tegenovergestelde kom ik ook tegen. Mensen voor wie het allemaal veel te snel gaat, en zichzelf verliezen in de opdrachten en het vele werk. Vanuit een Feng Shui oogpunt zou je naar zo’n werkplek kunnen kijken en bijvoorbeeld adviseren om het bureau een kwartslag te draaien. Of om een cool visionboard op te hangen op een lekker prominente plek. Maar in mijn ervaring ben je er daar niet mee. Zonder inzicht in het achterliggende probleem gaat je carrière daarmee niet de gewenste flow krijgen. Mijn vraag is altijd: waarom staat dat bureau nu al niet een kwartslag gedraaid, of hangt er geen visionboard? En je huis heeft daar altijd een antwoord op! Antwoorden in jezelf Dit zijn trouwens antwoorden die je prima in jezelf kunt vinden. Sterker nog, het zíjn de antwoorden van jezelf. En je kan ze prima horen. Als je maar weet hoe je moet luisteren. Net als met dromen kun je vaak namelijk heel goed de betekenis zelf ontdekken. Want het gaat altijd om jouw eigen persoonlijke waarheid. Zelf ben ik een tijd lang lid geweest van de oudste dromenclub van New York, waar heel kundige (en soms professionele) leden elkaar hielpen bij het ontrafelen van droombetekenissen. Dat was pure magie, maar tegelijkertijd ook heel realistisch. Natuurlijk helpt het als je een goed droomwoordenboek hebt. Maar ik heb geleerd dat een droom waarin je kunt vliegen, naakt op het schoolplein staat, of verdrinkt krijgt pas echt betekenis als je ‘m kunt reflecteren aan je persoonlijke situatie. Deurbel: een holistisch plaatje Met je huis is het niet anders. De betekenis van 1001 dingen in je huis hangt altijd af van de bewoners en waar zij staan in hun persoonlijke ontwikkeling. Een kapotte deurbel bijvoorbeeld. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je je afsluit van de buitenwereld, maar het kan tegelijkertijd heel veel onderliggende waarde hebben. Ik geeft dit voorbeeld al heel lang en heel vaak. Maar onlangs ben ik zelf verhuisd en wat blijkt: de deurbel van mijn vorige huis was vanaf dag 1 kapot en ben er (on)bewust nooit aan toegekomen om ‘m te vervangen. Zelfs niet na eindeloze gamma-bezoeken om te luisteren naar wat ik de mooiste belklank vind. Ja, natuurlijk had het bij mij wel degelijk betekenis! Maar ik wilde het gewoon niet zien, en ik wilde er ook niet aan. Nu ik er met een veilig afstandje naar kijk valt ineens alles op z’n plek. Zo suf! Oplaadplek en meer Het zit in de menselijke geest dat we huizen nodig hebben om ons er aan te herinneren wat belangrijk voor ons is. Daarvoor gebruiken we de muren, daken, deuren, meubels, vloeren, deurknoppen, verfpotten, kunst, verzamelingen etc. om het geheel ‘thuis’ te noemen. Bewust stoppen we heel veel (de een iets meer dan de ander) moeite in ons huis om aan de buitenwereld te laten zien wie we zijn. Maar onbewust doen we dit dus ook om onszelf eraan te herinneren op welk punt in ons leven we ons bevinden. Het huis is dus niet alleen een schuilplaats en oplaadplek om bij te komen van een stressvol leven, het geeft ons identiteit. In dit filmpje van The School of Life leggen ze heel goed uit hoe dat werkt. Uiterlijk & innerlijk Je kunt je huis dus op twee manieren laten spreken. Ten eerste als expressie van hoe je overkomt op anderen. Heel interessant om daar tijdens de lockdown en het vele zoomen rekening mee te houden. Het kan zeker de investering waard zijn om er eens een professionele consulent bij in te schakelen. Bijvoorbeeld image builder Ellen van Os . En ten tweede kan je huis je veel vertellen over je innerlijke processen en hoe je de volgende stap in je eigen ontwikkeling kunt zetten. Met een eenvoudige Quick Scan bijvoorbeeld. Daar valt vaak al heel veel uit op te maken! Zo helpt je huis je niet alleen te laten zien wie je bent, maar kan je thuis je ook helpen te worden wie je wilt zijn. Speciaal in de lockdown-periode is er de Huisluister Quick Scan. Eenvoudig en veilig via de app! Stuur je hulpvraag over jou persoonlijke ontwikkeling samen met foto’s en/of filmpjes van je huis en ontvang een ingesproken verslag van wat jou huis je te vertellen heeft over jouw leven. Meer informatie: www.huisluisteraar.nl Direct appen: (06) 1819 0606
Huisluisteraar blog kantoor aan huis joris van de weerd burnout
door Joris van de Weerd / De Huisluisteraar 13 jan., 2020
Voor jezelf beginnen na een burn-out. Wat zegt je thuiskantoor daarover? Huisluisteren: laat je huis je vertellen welke verhalen jij jezelf vertelt.
huisluisteren marie kondo joris van de  weerd burn out opruimen
door Joris van de Weerd 09 mrt., 2019
Opruimen in je huis betekent dat je ook iets opruimt in je leven. In dit artikel geef ik als Huisluisteraar een waardevolle verdieping op de inzichten van de Japanse opruimguru Marie Kondo. En deel ik 5 praktische tips voor een effectieve lente schoonmaak.
door Joris van de Weerd 13 jan., 2019
Een van de meest extreme en onprettige ervaringen van Me-Time kan zijn wanneer je na een scheiding of ongewenst ontslag alleen in je (nieuwe) huis zit. “Alsof de muren op je afkomen”, hoor je mensen dan vaak zeggen. Maar wanneer je er in het begin al heel bewust mee omgaat, dan kan je huis je ook helpen om de kwaliteit van Me-Time in je huis enorm te verbeteren.
door Joris van de Weerd 22 dec., 2018
5 misverstanden over goede energie en het perfecte huis die je zelf kunt tackelen.
door Joris van de Weerd 28 okt., 2018
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar waar geef je je aandacht precies aan? Onbewust kan dat wel eens op iets heel anders zijn dan dat je eigenlijk denkt. Met alle gevolgen van dien. Je huis kan je helpen om te ontdekken waar jouw onbewuste aandacht weglekt. Dus laat je huis spreken, en hoor wat het leven je zegt!Je huis lijkt een redelijk statisch geheel. Met onvermurwbare muren, vloer en plafond. Maar hoe je er in leeft, dat is behoorlijk organisch. En met een beetje goed opletten kun je
door Joris van de Weerd 28 mei, 2018
Vijf manieren om je eigen privacy policy in huis veilig te stellen.
door Joris van de Weerd 06 apr., 2018
De eerste vraag die ik graag inzet wanneer mensen me hun problemen voorleggen. “Huh? Wat zegt je huis? Wat bedoel je daar mee?” Nou, heel simpel: als je al een tijdje een wens of een worsteling hebt in je leven, en het lukt je maar niet om er een doorbraak in te krijgen, heb je dan weleens goed naar je huis geluisterd? Je huis is namelijk een heel zuivere reflectie van jezelf. En bevat daarmee een schat aan informatie.Groei in huisStel je voor: je hebt een heerlijk huis, waarin je je helemaal
door Joris van de Weerd 28 feb., 2018
Hoe kan een lente schoonmaak je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling? In alle opzichten is de lenteschoonmaak bedoeld om ruimte te bieden aan nieuwe groei. En daarmee vernieuwing in je eigen leven te supporten. Het is belangrijk dat tijdens het schoonmaken daar de focus ligt. Blijf visualiseren wat je wél wilt, en niet wat je niet (meer) wilt.
door Joris van de Weerd 10 okt., 2009
Ook mensen bij wie het leven voor de wind lijkt te gaan ondervinden weleens tegenslag. Een tegenslag die zich niet zelden vertaalt op bizarre plekken in je huis. De herfst is een goede tijd voor iedereen om je eigen woonomgeving eens onder de loep te nemen. Niet alleen is dat goed voor de flow in je huis; grote kans dat ook je leven er een flinke boost van krijgt.Zo weet ook Erik Liberman, oprichter van Less is More, Clutter Elimination and ProfessionalOrganization. Een bedrijf in Los Angeles en
Meer posts
Share by: